Kerti zöldségleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 pohár zöldborsó (2dl)
  • 4 közepes sárgarépa
  • 3 petrezselyem
  • 1 közepes karalábé
  • 3 nagyobb szem krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kisebb paprika fele
  • 2 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1,5 liter víz

Elkészítése:

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát, a petrezselymet karikára, a krumplit, a karalábét kockára, a vöröshagymát és a paprikát apró kockára vágjuk.

A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a zöldségeket hozzáadva (kivéve a krumplit) kicsit pirítjuk.

Felengedjük vízzel, ízesítjük a fűszerekkel és az apróra vágott paprikával.

Ha már majdnem puha minden zöldség, a krumplit is hozzáadjuk, és utóbbi puhaságáig főzzük.

Melegen kínáljuk.

Tipp:

Ízletes zöldségleves friss zöldborsóval, szeptemberben. Hihetetlen és mégis igaz. A héten kaptam Párom Anyukájától egy kevés csöves zöldborsót. Késői vetés, nem is termett túl sokat. Nagyon meglepődtem, de hamar készítettem belőle egy finom levest. Nem borsóleves, mert ahhoz túl kevés a borsó, de a kertben szedett friss zöldségekkel remek első fogása lett az ebédnek.

Természetesen konzerv vagy mirelit zöldségből is készíthető.