Füstölt sajtos kenyérlángos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 2 közepes krumpli (Kb. 15 dkg)
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 2 dk élesztő
  • 1,6 dl víz (a krumpli főzővize)

Feltéthez:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csipet só
  • 5 szem koktélparadicsom
  • 5 dkg szeletelt füstölt mozzarella

Elkészítése:

A megtisztított krumplit apróra vágjuk, és vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a vizet felfogjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A krumplit megtörjük, meghintjük sóval és elmorzsoljuk a lisztben.

A főző léből kimérünk b. 1,6 dl-t és elkeverjük benne az élesztőt, amit a krumplis liszthez adunk. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és zsírjára pirítjuk. A megtisztított lila hagymát nyolcad szeletekre vágjuk. A szeletelt füstölt sajtot 2-3 mm szélesre metéljük.

A fokhagymát a tejfölbe zúzzuk, meghintjük sóval és alaposan összekeverjük. Megkelt tésztát kör alakúra elnyújtjuk vagy egy pizza sütő formába kézzel belenyomkodjuk, miután a szalonnazsírral kikenjük és meghintjük kevéske liszttel.

Lekenjük a fokhagymás tejföllel, a félbevágott koktélparadicsomokkal körberakjuk a tésztát. Megszórjuk a lila hagymával és a szalonnával. Meghintjük a füstölt sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 23 perc alatt megsütjük. Ha kicsit hűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Ízlés szerint apróra vágott zöld kaliforniai paprikával megszórható.

Tipp:

Sütés:
180 fok hőlégkeveréssel, 200 fok alul-felülsütéssel és 4-es fokozat gázsütőben.