Igazi leveles tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg zsíros tepertő
  • 2 tojásnyi zsír (Ha nem elég zsíros a tepertő)
  • 70 dkg liszt
  • 1 ek ecet
  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 3 tojás
  • 1 ek só
  • 2.5 dl tejföl

Elkészítése:

A zsíros tepertőt ledaráljuk, /ha nem elég zsíros, akkor tegyünk bele két tojásnyi zsírt/, hozzáadunk 20 dkg lisztet, az ecetet, alaposan összedolgozzuk, téglalap alakúra formáljuk, és hideg helyre tesszük pihenni.

A tejben elkeverjük a cukrot, és belekeverjük az élesztő, felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt, és hólyagosra dagasztjuk.

A dagasztás után kigyúrjuk, letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. Azután kinyújtjuk akkorára, hogy a tepertős tésztát be tudjuk csomagolni.

Most a tésztát ismét kinyújtjuk, összehajtjuk, alulról fölfelé, fölülről lefelé, balról jobbra, és vissza. 20 percig pihentetjük, és ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük.

A harmadik nyújtás után a tetejét bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjünk. 25-30 perc alatt megsütjük.