Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tészta hozzávalói:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (hideg)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só

Töltelék hozzávalói:

  • 90 dkg túró
  • 10-12 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5-10 dkg mazsola (Beáztatott) (De ez ki is maradhat, ha valaki nem szereti a mazsolát)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db (jól megmosott) lereszelt citrom héja
  • 3 ek búzadara

Habrács:

  • 4 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor

Kenéshez és töltéshez:

  • sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd bele tesszük a cukrot és a csipet sót. Az egészet jól összegyúrjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe a kezünkkel bele tapicskoljuk (nyomkodjuk) a tésztát és villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, majd kivesszük és a tetejét megkenjük sárgabaracklekvárral.

Utána elkészítjük a túrókrémet: A Túrókrém összes hozzávalóit egy tálba jól összekeverjük. A megsült és lekvárral megkent tésztára egyenletesen rákenjük a túrókrémet, majd 180 fokos sütőben kb. 15 percre vissza tesszük, hogy a túrókrém is megsüljön.

Közben a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá felverjük. A porcukrot kanalanként adagoljuk a tojásfehérjéhez. ( Elég sokáig kell a robotgéppel verni a habot , míg kemény lesz). Ha már a túrókrém is megsült és sikerült a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verni akkor a felvert tojásfehérjét beletöltjük a habzsákba és a túrókrém tetejére rácsokat készítünk … majd 180 fokon kb. 10-15 percre vissza tesszük a tepsit, hogy a tojásfehérje hab is egy kicsit megsüljön.

A tojásfehérje hab is megsült akkor megtöltjük a rácsok közötti réseket baracklekvárral. (Én egy kis kanál segítségével töltöttem.) Ha már végeztünk, betöltöttük az összes rácsok közötti rést, akkor tegyük a hűtőbe pár órára pihenni (hűlni).

A kihűlt süteményt vízbe mártott késsel kockára vágva tálaljuk.

Jó étvágyat!