Omlós almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 200 g zsír
  • 1 tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • pici só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 kg alma
  • fahéj
  • 4 evőkanál gríz(búzadara)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit (liszt, tojás, só, zsír és tejföl) összegyúrjuk, ha túl keménynek találnánk, akkor egy kevés tejet adhatunk hozzá. A tésztát hűtőbe tesszük, legalább egy fél órára.

Az almát megmossuk, a magházát kivesszük és vékony szeletekre vágjuk( Én rajta hagytam a héját is). Feltesszük főni egy kevés vízzel és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. A vége felé hozzáadjuk a búzadarát és a fahéjat is, majd levesszük a tűzről és langyosra hűtjük.

A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk tepsi nagyságúra, majd beletesszük a tepsibe.

Rákenjük a tölteléket, majd beborítjuk a másik kinyújtott lappal.

Villával megszurkáljuk a tetejét és kb 180 fokon megsütjük.

Még melegen porcukorral meghintjük.