Lekváros- diós rácsos sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 600 g liszt
  • 250 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • Házi baracklekvár
  • 15 dkg darált dió

Elkészítése:

A lisztet egy tálba öntjük és a margarint apró kockákra vágva a rászórjuk és belemorzsoljuk. Utána hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót valamint az 1 tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk és cipót formázunk belőle. Fóliával vagy konyharuhával letakarva pihentetjük fél órát. Eközben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ezután leveszünk belőle kicsit kevesebb mint a felét. Ezt mindenki maga látja, hogy mekkora tepsije és ahhoz mérten. A nagyobbik darabot lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott vagy olajozott, lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval.

A maradék tésztából megcsináljuk a rudakat és rács formában a lekvárra fektetjük őket.

Megsütjük, megszórjuk porcukorral. Ha kicsit kihűlt szeleteljük.

Tipp:

Aki a diót nem szereti ki is hagyhatja belőle vagy nagyon finom még durvára darált mandulával és mogyoróval is.