Sonkás tortillatekercsek házi bazsalikompesztóval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tortilla lapokhoz (serpenyő/palacsintasütő mérettől függően 4-6 darabhoz):

  • 18 dkg darált zabpehely
  • 8 dkg sima liszt
  • 175 ml meleg víz
  • 4 gramm sütőpor
  • 11 ml kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj

A bazsalikompesztóhoz:

  • 1 nagy csokor friss bazsalikomlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál szeletelt mandula
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Zöldségek:

  • 1 db paradicsom
  • két marék szeletelt jégsaláta
  • fél színes paprika (pl kápia, kalifornai)

Egyéb:

  • 5 dkg feta sajt
  • 6 szelet sonka

Elkészítése:

A tortilla lapok elkészítése rém egyszerű, csupán annyi a dolgod, hogy darált zabphelyhet, a lisztet, a sót és a sütőport összekevered, hozzáadod a zsiradékot, majd pedig apránként a meleg vizet és egynemű, sima felületű tésztagombóccá gyúrod. A serpenyőd méretétől függően 4-6 egyforma darabra vágod (az én serpenyőm átmérője 28 cm, így 4 lap jött ki ebből a mennyiségből). Ez után mindegyik tésztadarabot lisztezett deszkán vagy szilikon lapon kb 1 mm vékony, nagyjából kör alakú lapokra nyújtod. A serpenyőt közben zsiradék nélkül felforrósítod és a tésztalapok mindkét oldalát maximum fél percig sütöd. A lényeg, hogy ne kezdjen el pirulni, mert akkor kiszáradnak a lapok és a hajtogatásnál el fognak törni.

A pesztó hozzávalóit botmixerrel összepürésítjük.

A tortillatekercs összeállítása: a kiterített tortillalapok közepére halmozunk egy-egy kisebb marék szeletelt jégsalátát (lehet zacskós vagy friss fejes), ráteszünk paradicsomszeleteket, színes paprikacsíkokat ízlés szerint, majd rápakolunk 3-3 szelet sonkát és 2-2 csík feta sajtot. Bőven meglocsoljuk a pesztóval, majd feltekerjük.

Jó étvágyat kívánok!