Csőben (sütőben) sült rakott zöldséges – sajtos egytálétel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,2 – 1,5 kg zöldség (brokkoli, karfiol, bimbóskel) variációk ízlés szerint
  • 1 db póréhagyma
  • 6-8 dl tejföl
  • 1/2 dl tej
  • 2 db 125 g –s mozzarella
  • 150 g gouda sajt
  • 150 g trappista sajt, (lehet, füstölt is)
  • 200 g kockázott bakon szalonna,
  • 100 gr prézli
  • 1 dl olaj, vagy 1 kk zsír a prézlihez
  • 1 kk zsír a tál, v tepsi kikenéséhez
  • 2 kk ételízesítő (pl. Vegeta), só
  •  Ízlés szerint olajbogyó, paradicsom, bors, chili paprika, Provence fűszerkeverék tálaláshoz

Elkészítése:

Zöldségeknek kevés sóval a vizet felteszünk forrni és forrásig a zöldségeket, megtisztítjuk, darabokra szedjük, és folyóvízben megmossuk. Közben a serpenyőben a prézlit 1/2 dl olajon folyamatos kevergetés mellett bronz-barnára pirítjuk. A megpirított zsemlemorzsát félre tesszük hűlni és hűlése után a kávéskanál zsírral kikent tűzálló edényt, vagy tepsibe öntjük egy részét úgy, hogy annak minden oldalát vékonyan behintjük.
A forró vízben az előkészített zöldségeket cca 10-13 percig előfőzzük a karikázott póréhagyma felével, majd villával, vagy szűrővel a vízből kiszedjük őket folyamatosan és lecsurgatva szépen, a rózsáival felfele nézve, de hézagosan a kikent prézlis tűzálló (30x22x6 cm) edénybe, vagy 32x18x6 cm – s tepsiben helyezzünk egy sort.

Ezt követően a vékony szeletekre vágott mozzarella 2/3-t egyenletesen kiosztjuk rájuk. A karikázott póréhagyma másik felét a kockázott bakon szalonnával együtt 1/2 dl olajon, folyamatos ráfigyelés mellett megfonnyasztjuk és azt is egyenletesen elosztva, a mozzarella után a zöldségre helyezzük, majd a pirított zsemlemorzsa többi részét is rájuk hintjük.

A tejfölt a tejjel meghígítjuk és az ételízesítővel, jól felkeverjük. Utána fűszerezett tejföl felével a réteget meglocsoljuk. Vigyázzunk, hogy a tejföl ne legyen túlzottan meghígítva!

Ezt követően a réteget a reszelt Gouda sajttal megszórjuk és folytatjuk a maradék zöldségek ráhelyezését. A maradék zöldségek rétegezése után a többi szeletekre vágott mozzarellát és a fűszerezett tejfölt ráöntjük.

Legvégén, a reszelt Trappista sajttal megszórjuk és ízlés szerint olajbogyót és karikázott paradicsommal zárjuk a sort.

Előmelegített 180 – 200 °C forró (légkeveréses) sütőben tesszük.

Kb. 20 – 25 perc időtartam alatt szép pirosra sütjük.

Tálaláshoz őrlőfejes borsot, chili paprikát és Provence fűszerkeverék tehetünk mellé, hogy a kapott ízvilágot, tovább fokozzuk!

Tipp:


• Lehet egyfajta zöldséggel is, elkészíteni a póré elhagyásával! Így is gazdagon finom!
• Nem muszáj a bakon szalonnát előpirítani, ha a tetejére szórjuk a sajttal vegyes sorban.
• Fantázia szerint, több fajtájú sajttal is készíthető, de a tetejére mindig reszelt sajt legyen!