Oreo keksz (házilag)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojás

A krémhez:

  • 7 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 5 evőkanál habtejszín
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el.

A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília-kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a habosra vert habtejszínt, majd a krémet a felhasználásig hűtőbe tesszük.

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, és addig keverjük, amíg simává, egyneművé válik.

Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és gyúrófejes robotgéppel 2-es, majd 3-as fokozaton bekeverjük, amíg összeáll sima tésztává.

Belisztezett deszkán 2-3 mm-esre kinyújtjuk, a tésztánkat 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad.

Amikor kivesszük a sütőből, még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.

A krémet kivesszük a hűtőből, és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét, és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit.

Pár percre – amíg a krém megszilárdul – hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is. Kb 30 darab kekszre számíthatunk.