Mesealmás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 2 cs vaníliás cukor
  • pici só
  • 1 cs sütőpor
  • 1 ek citromlé

Töltelékhez:

  • 1 kg reszelt alma
  • ízlés szerint kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • lekvár

Tetejére:

  • 4 tojás felvert habja
  • 25 dkg porcukor
  • 1 ek citromlé

Elkészítése:

A tészta alapanyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1 órára hűtőszekrényben pihentetjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Közben a töltelékhez az almát lereszeljük, megpároljuk, cukorral, fahéjjal ízesítjük, és kihűtjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítva közepesen vékonyra kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 28×40 cm-es magasabb falú tepsibe beletesszük, alját villával megszurkáljuk, majd a 200 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt kisütjük.

Kivesszük a sütőből, várunk 5 percet és megkenjük ízlés szerinti lekvárral, én baracklekvárt használtam.

Ezután a lekváros felületre egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket is.

A sütőt visszavesszük 180 fokra, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a citromlével és a porcukorral, majd az almás réteg tetejére simítjuk és visszatesszük a sütőbe kb. 10 percre, hogy a hab szép aranyló színt kapjon.

Kiadós mennyei finomság, érdemes elkészíteni.