Paradicsomos-padlizsános tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg spagetti tészta
  • 1 közepes méretű padlizsán fele
  • 3-4 nagyobb, érett, lédús paradicsom vagy 3/4 konzerv hámozott paradicsom
  • 2-3 ek olívaolaj
  • parmezán sajt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítése:

Először, egy nagyobb fazékban sóval vizet forralunk a tésztának. Míg a víz felforr, addig elkészítjük a padlizsános mártást a spagettihez.

A padlizsánt és a paradicsomokat (ha friss) megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a kés lapjával előzőleg összenyomott fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a padlizsánt, átforgatjuk, kevés ideig pirítjuk, majd beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés vizet, majd lefedve, addig pároljuk, míg a padlizsán teljesen megpuhul. Időközben, néhányszor keverjük meg és ellenőrizzük.

Miután a padlizsán megfőtt és a mártásunk besűrűsödött, kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges.

A spagetti tésztát, miután megfőtt, csepegtessük le és forgassuk bele a mártásba.
Tálaláskor tegyünk rá gazdagon parmezánt. Ha valaki csípősen szereti, tehet bele csípős paprikát is.

Tipp:

Ha valakinek a gyomra érzékeny a paradicsom héjára, a paradicsomokat éles késsel vágja be X alakban, ott ahol a száruk volt. Egy-két percre merítse bele forrásban lévő vízbe egy szűrő segítségével, majd öblítse le hideg vízzel és óvatosan húzza le a héját egy késsel.

A padlizsán vásárlásakor figyeljünk arra, hogy kemény, fényes, feszes héjút vegyünk, mert ha már ráncosodik és fénytelen a héja, akkor a benne lévő magok már barnák és kesernyések, húsa pedig rágóssá válhat.

A padlizsánt, hogy a vágott felülete ne színeződjön el,(mivel gyorsan oxidálódik) ne fémkéssel, hanem fa, vagy a ma már sok helyen kapható, kerámia késsel vágjuk.