Morzsás almás sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Morzsához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl

Töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • Cukor ízlés szerint (nálam 5 ek)
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • 1 marék darált keksz (esetleg zsemlemorzsa vagy búzadara)

Elkészítése:

Először a morzsát készítjük el, a lisztet egy tálkába mérjük, hozzáadjuk a cukrot és margarint, majd lazán összedolgozzuk. Nem szükséges alaposan összegyúrni, elég, ha morzsalékosra összeáll. Lezárva a hűtőbe toljuk.

A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, a sütőport, a porcukrot, elmorzsoljuk benne a margarint, majd belereszeljük a megtisztított, szárazra törölt citrom héját, beleütjük a tojások sárgáját, belemérjük a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk.

Egy nagyméretű tepsit (38*30 cm) kikenünk kevéske margarinnal, megszórunk finoman liszttel.

A tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, majd a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük. Kicsit megszurkáljuk villával.

A sütőt előmelegítjük. A megtisztított almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk.

A gyümölcshúst egy tálba téve megszórjuk a cukrokkal, a fahéjjal és jól összekeverjük.

A tészta tetejét meghintjük a kekszmorzsával, egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket.

A hűtőből kivett morzsát a tetejére morzsoljuk.

180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Ha kihűlt, vékonyan meghintjük porcukorral és egy éles késsel szeleteljük. Nem szükséges a megszokott szeleteléshez ragaszkodnunk, vághatjuk háromszög alakúra vagy egy pogácsa szaggatóval is kiszúrhatjuk.