Zeppole – Szent József fánkja

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 40 g cukor
  • 70 g vaj
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom
  • Porcukor
  • Olaj a sütéshez

4 dl sárgakrémhez:

  • 5 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 egész rúd vanília

Elkészítése:

Kezdjük a sárgakrém elkészítésével. A tojásokat a cukorral verjük kifehéredésig, ezután keverjük bele a lisztet. Közben a tejet forraljuk fel a kikapart vaníliával, majd adjuk hozzá a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és időnként megkevergetve, hagyjuk kihűlni.

Melegítsünk egy mélyebb edényben 250 ml vizet, dobjuk bele a vajat és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, gyors mozdulatokkal keverjük bele a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és pár percig szárítsuk a keveréket. Öntsük ki egy tálba és várjuk meg, míg langyos lesz, ezután adjuk hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, adagoljuk egy nyomózsákba, amire csíkos fejet helyezünk.

Vágjunk ki sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket, mindegyiket kenjük be egy kis olajjal, és a közepükre nyomjunk spirál alakban egy tésztakupacot. Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra egy sütőedényben, és a kis négyzet lapocskákról egy kés segítségével csúsztassuk bele a tészta-halmokat, egyszerre nem több mint 3-4 adagot.

Süssük közepes lángon, többször megforgatva, hogy szép egyenletes színt kapjanak. Szedjük ki a „fánkocskákat” konyhai papírtörlőre, itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd töltsük meg mindegyiket krémmel, szórjuk meg porcukorral