Chilis bab tortilla köntösben

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Chilis babhoz:

  • 50 dkg darált hús (jó esetben marha, normál esetben sertés)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • Chilli (hagyományos paprika, por, szósz vagy mag formájában)
  • kevés curry por
  • só, bors
  • 500 gr paradicsompüré
  • 2 db vörös bab konzerv lével együtt
  • 1 kukorica konzerv
  • 1 jó evőkanálnyi cukrozatlan (legjobb a holland) kakaópor

Tortillákhoz (kb. 14 darabhoz):

  • 3,5 dl víz
  • 35 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dkg só
  • bors

Elkészítése:

A hagymát apróra kockázzuk és olívaolajon jól megdinszteljük. Azonnal sózzuk, ha kell kevés vizet öntünk alá, hogy le ne égjen.

Ha puha, rádobjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük kevés vízzel és megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal.

Erre az alapra tesszük rá a darált húst, fehéredésig kevergetjük kicsit, majd a paradicsompürét rányomjuk.

Mehet rá a chilli, ízlés szerint fűszerezhetjük is.

Üntsünk rá pár deci vizet is és főzzük puhára a húst.Ahogy megpuhult, öntsük bele a babkonzervet és pár perc alatt melegítsük össze őket. Forraljuk újra.

Amikor kész, zárjuk el a lángot, majd a kukoricát (lé nélkül) keverjük bele. Kóstoljuk, ízesítsük, ha kell sózzuk, locsoljuk chilli szósszal.

Ezután keverjünk bele egy jó evőkanál kakaóport. és tegyük be 200 fokra a sütőbe.

Ha alig lenne leve, öntsünk rá pici vizet és leverjük el, hogy legyen minek elpárolognia.

Akkor lesz készen, amikor szépen összesül a sütőben. Még nem száradt ki, van némi leve, de nem folyik, szép sűrű és illatozik rendesen.

Figyeljünk oda, ne égessük meg.

A tortilla elkészítése:

Menet közben míg fől, vagy sül, elkészíthetjük pikk-pakk a tortilla tésztát.

Sima tésztává gyúrjuk a tészta hozzávalóit. Ahogy sima, lefedve tegyük pihenni a hűtőbe, de azonnal is süthetjük.

Egyenként a legjobb ha kb. 8 dkg-ot nyomnak.Kigombócoljuk az adagokat, majd egyesével szépen kinyújtjuk.

Egy palacsintasütőthevítsd fel szárazon és azon süsd ki a szinte átlátszóra nyújtott lapokat.

Ha lisztezett deszkán nyújtottad, akkor minden lap után ki kell törölni a lisztet a serpenyőből, különben leég.

Addig sütöd 1-1 oldalát, míg szép kis pöttyök nem lesznek rajta. Ne süsd túl, mert túl merev lesz és törni fog, ha hajtani szeretnéd.

Tipp:

A betöltésnél ne pakold meg nagyon cuccal, mert esélytelen feltekerni. :)