Kelt perec

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2 dl víz (langyos)

Elkészítése:

Egy mélyebb tálba öntjük a lisztet.

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. A liszthez adjuk az olajat, sót, tojást és a tejben felfuttatott élesztőt.

Jól összedagasztjuk, és lassacskán hozzáadjuk a langyos vizet. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 8 db cipóra osztjuk (egy perechez 2 db cipót fonunk össze).

Kb. 30 cm hosszú csíkokat sodrunk, 2 db-ot fonunk össze, és a végét kör alakba eldolgozzuk.

Zsírral vagy olajjal kikent nagyobb tepsibe helyezzük a pereceket, kb. még 30 percet kelesztjük, lekenjük 1 db felvert tojással, és aranyszínűre sütjük.