Csöröge

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • nagy csipet só
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg zsír
  • 2 kisebb tojás
  • 3 nagy ek tejföl
  • olaj bőven a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, legvégül a cukrot. A zsírt elmorzsoljuk benne, majd a hozzáadjuk a két tojást és végül fokozatosan adagoljuk a tejfölt, közben könnyű tésztát gyúrunk belőle.

Olajat forrósítunk egy nagyobb edényben.

A tésztát lisztezett felületen kb 4 mm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Egy lisztbe mártott derelyevágóval egyforma méretű rombuszokat vágunk, amiknek a közepébe kb. 3 cm hosszú vágást ejtünk. A vágáson keresztül átfordítjuk a csöröge egyik sarkát.

Ha már elég forró az olaj, akkor a csörögéket többször megforgatva közepestől kicsit kisebb lángon szép világos barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Porcukorral meghintve és lekvárral kínáljuk.

Tipp:

A sütéskor figyelni kell az olaj megfelelő forróságára. Ha nagy lángon sütjük, hamar megéghet, ha kis lángon, nagyon megszívja magát olajjal. Érdemes közben többször megforgatni.

Finom, omlós édesség lett, a saját készítésű sárgabaracklekvár nem hiányozhat mellőle :-)

24 db lett a fenti tésztából.

A készítésről további képek megtekinthetők a blogon.