Fűszeres meggyes pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 1 kg meggy
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • 1/3 tk őrölt szegfűszeg

Szóráshoz:

  • 2 ek búzadara

Tepsi kenéséhez:

  • 3 dkg margarin
  • 2 ek liszt

Kenéshez:

  • 3 ek tej

Elkészítése:

A meggyet alaposan megtisztítjuk, kimagvaljuk és egy szűrőn hagyjuk kicsit lecsöpögni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, margarint, a sót, a cukrot, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és belereszeljük a citrom héját. Alaposan összedolgozzuk.

Két egyforma méretű részre osztjuk.

Egy nagyobb (38*30 cm) méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. Az egyik tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk a tepsi méretére, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen a tésztából.

Egy villával megszurkáljuk. Megszórjuk a búzadarával. A meggyet ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán.

A másikat is elnyújtjuk, és a meggyre fektetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és pihentetjük egy konyharuhával letakarva kb. 10 percet. Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihűl.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Idényen kívül befőtt gyümölcsből is készíthető. Abból legalább 2 üvegnyi szükséges bele.