Spenótos-tojásos leveles kosár

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
12 darabhoz:

  • 2 cs leveles tészta
  • 5-6 tojás
  • 25 dkg spenót
  • 1-2 paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 dl főzőtejszín vagy tej
  • őrölt bors
  • 1 mk balzsamecet
  • kakukkfű
  • 2-3 ek mogyoróolaj vagy étolaj

Elkészítése:

A vöröshagymát vágjuk fel apróra. Az olaj felét hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sózzuk, adjuk hozzá a balzsamecetet és kezdjük el üvegesre párolni. Addig pároljuk, még a hagyma puhára karamellizálódik. Ezután hűtsük ki egészen.

A spenótot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A maradék olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spenótot, sózzuk, és kevergetve pároljuk meg. Ezután hűtsük ki egészen.

Végül a kihűlt spenótot és a hagymát keverjük össze.

A juhtúrót keverjük simára a főzőtejszínnel vagy tejjel, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg kakukkfűvel.

Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel 12 egyforma tésztalappá, majd béleljük ki vele a muffin formát (a szilikonos formát nem kell kizsírozni, de a sima muffin formát zsírozzuk, és lisztezzük ki mielőtt kibélelnénk a tésztával).

Ezután a spenótos-hagymás keveréket kanalazzuk bele a formákban lévő tésztákba, majd tegyük rá a feldarabolt paradicsomot, végül pedig öntsük fel a tojásos-juhtúrós-fűszeres keverékkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve a megsült kosárkákat szedjük rácsra, és hűtsük langyosra.

A langyosra hűlt kosárkákat kínálhatjuk reggelire egy pohár finom gyümölcstea kíséretében.