Zsíros túrós sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 3 púpos ek tejföl
  • 10 dkg porcukor

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Tepsi kikenéséhez:

  • 2 dkg margarin
  • 1 tk liszt

Szóráshoz:

  • 2 ek porcukor

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót és a sütőport. Beleütjük a tojások sárgáját, beleszórjuk a porcukrot, belekanalazzuk a tejfölt, a zsírt, majd beletesszük a margarint. Alaposan összedolgozzuk, jó lágy legyen a tészta.

A túrót egy villával áttörjük, majd a tojással, sóval, cukrokkal és a reszelt citrom héjával krémesre kavarjuk.

Egy közepes méretű tepsit (30*38 cm) kikenünk margarinnal, majd megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A tésztát kettévesszük.

Az egyiket lisztezett felületen elnyújtjuk a tepsi méretére, majd a nyújtófára feltekerve a tepsibe fektetjük, kis peremet hagyva a tepsi oldalán. A tésztát egy villával kicsit megszurkáljuk.

A tölteléket egyenletesen elsimítjuk rajta. A maradék tésztát is elnyújtjuk, és a töltelékre helyezzük.

180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Ha hagyjuk langyosra hűlni, szebben és könnyebben szeletelhetjük.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Könnyű, nem túl édes sütemény.
A délutáni kávéhoz vagy teához ideális kísérő.