Körbe virslis pizza paradicsomos alappal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3,5 dl tej
  • 2 kk só
  • 1 tk morzsolt oregánó
  • 1 tk morzsolt bazsalikom
  • 8 dkg margarin

Szószhoz:

  • 5 dkg szalonna
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2,5 dl paradicsomlé
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 2 ek liszt

Feltéthez:

  • 20 dkg párizsi
  • 8 szál virsli
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 15 dkg trappista sajt

Díszítéshez:

  • 6 nagy karika kaliforniai paprika
  • 1 kis csokor apróra vágott metélőhagyma

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a morzsolt fűszereket, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A szalonnát vékony csíkra, a megtisztított vöröshagymát kockára vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre pároljuk, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és a liszttel megszórva sűrűre főzzük.

A párizsit kockázzuk apróra, majd kicsit pirítsuk meg a szószban. A megkelt tésztát két egyenlő részre vesszük. Az egyiket kör alakúra, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. 4 szál hosszabb virslit elfelezünk és a tészta szélétől kb. 2-3 cm-re körberakjuk.

Felhajtogatjuk a tészta szélét, a virsliket betakargatva, majd kicsit lenyomkodjuk, hogy süléskor ne nyíljon szét. Egy sütőpapíros tepsibe vagy kerek pizzasütő formára rakjuk a tésztát. Egy éles késsel vágjuk kb. 2 cm szélesen át a virslis részt.

Forgassuk az ég felé úgy, hogy a virsli vágott fele felfelé nézzen. Kenjük meg a szósz felével a tészta közepét. Szórjuk meg a kukorica felével, majd reszeljük rá a sajt felét. Ezt a műveletsort ismételjük meg a másik tésztával is.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve díszíthetjük paprikával, metélőhagymával.

Tipp:

A formázásról további képek megtekinthetők a blogon.