Házi ételízesítő

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 nagy szál sárgarépa
  • 4 nagy szál petrezselyem
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej zeller
  • 3 kisebb zsenge karalábé
  • 3 kisebb fehér paprika (csumája nélkül)
  • 1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
  • 1 kis csokor friss zellerlevél
  • 20 dkg só kg-onként

Elkészítése:

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, majd kisebb darabokra vágunk. Késes aprítóban vagy botmixerrel jól összeaprítjuk.

Lemérjük és kg-onként 20 dkg sót adunk hozzá. Nálam 1,2 kg lett a fenti mennyiségből és 24 dkg sót kevertem hozzá. Jól összeforgatjuk, és addig hagyjuk állni míg az üvegeket kifertőtlenítjük, kiszárítjuk. Megtöltjük az üvegeket, lezárjuk és hűtőben tároljuk.

Tipp:

Az itthon lévő zöldségekből válogattam össze párat, jól megtisztítottam. Tulajdonképpen csak ez a fázis a hosszadalmas, a többi már megy gyorsabban. Három közepes üveget töltött meg a tömény zöldségaroma, aminek isteni az illata. Természetesen az összetevők és az arányok tetszés szerint variálhatók az otthon lévő alapanyagokból. Elég sós, ezt mindenképpen figyelembe kell venni a felhasználáskor. Azt, hogy meddig áll el, csak később tudom majd megmondani, de a biztonság kedvéért a hűtőben fogom tárolni.