Fokhagymás csülök egyben sütve

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli csülök (nem füstölt)
  • 1 nagy fej fokhagyma (kb. 6 gerezd)
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 3 ek kacsazsír

Elkészítése:

A csülköt jól átmossuk, hagyjuk lecsöpögni. A megtisztított fokhagymát áttörjük és bedörzsöljük vele a húst. Meghintjük sóval, borssal.

Pár órára hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják. Egy közepes tepsit kikenünk 1 evőkanál zsírral, belefektetjük a csülköt.

A maradék zsírral lekenjük a husit. Kb. 1,5 dl vizet öntünk a tepsibe, lefedjük alufóliával. Előmelegített sütőben 220 fokon hőlégkeveréssel 2 órát puhítjuk.

Érdemes párszor ellenőrizni egy villával, hogy puha-e már a hús, hisz ez sütő és hús függő is. Majd az alufóliát eltávolítva további 30 percet pirítjuk.

Ekkor ajánlott pár alkalommal meglocsolni a szaftjával, hogy ne száradjon ki nagyon a csülök.

Melegen és hidegen is finom étel.

Tipp:

Nincs vele sok macera, a munka nagy részét elvégzi a sütő.
Krumplipürével az igazi, de egy kis saláta mindenképpen szükségeltetik, csak hogy a lelkünk is megnyugodjon.