Duplán túrós bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 0,5 dl kefir
  • 25 dkg túró
  • 0,8 dl étolaj
  • 60 dkg liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál búzadara

A csurgatáshoz:

  • 3-4 dkg csokoládé
  • 1-2 csepp étolaj

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom.

A túrót kissé áttöröm, hozzáadom a cukrot, tojást, kefirt, az olajat, élesztős tejet, majd a lisztet, és jól összedolgozom. (Ha a tészta ragacsos lenne, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.) Duplájára kelesztem.

Míg a tészta kel, elkészítem a tölteléket. A túrót áttöröm, elkeverem a tojások sárgájával, búzadarával, cukorral, vaníliával, reszelt citrom héjával és belefacsarok egy kevés citromlevet. A megkelt tésztát kinyújtom, téglalapokat vágok belőle, majd ráhalmozom a túrótölteléket, feltekerem, megnyomkodom a két végét és buktákat formálok belőle.

A tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelem és még 20 percig kelesztem. A bukták tejét tojássárgájával megkenem és előmelegített sütőben 180 fokon 15-17 perc alatt készre sütöm. (Más sütőben 25-30 percig süssük.)

Amikor megsültek, akkor még kb 10 percig a tepsiben hagyom őket, konyharuhával letakarva (finom puha marad).

Gőz fölött a csokit felolvasztom, hozzákeverem az étolajat és végül rácsöpögtetem a buktákra.