Burgonyás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 400 g főtt burgonya (áttörve)
  • 1 tojás
  • 100 g vaj
  • 100 g sertészsír
  • 1 tk só
  • 25 g friss élesztő
  • kb 100 ml hideg tej

Kenéshez:

  • 1 tojás

Tetejére:

  • ízlés szerint: reszelt sajt, olajos magvak

Elkészítése:

Pihe-puha, pillekönnyű foszlós sósság. Bármikor és bármilyen mennyiségben elfogy(na) nálunk. Remélem nálatok is sikert arat majd ?! Vigyétek, süssétek!

A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük és lehűtjük.

A lisztben elmorzsoljuk a kétféle zsiradékot, hozzáadjuk az áttört burgonyát és a sót. A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a tojást, majd a masszához adva alaposan kidolgozzuk és tésztát gyúrunk belőle. Letakarva szobahőmérsékleten 20 percet pihentetjük, majd hengert formázva, kezünkkel ellapítjuk a tésztát. Nyújtófa segítségével 2 cm vastagságúra nyújtjuk, 4 cm-s pogácsa szaggatóval kiszúrjuk ( nekem 45 pogácsám lett).

Tojással lekenve, ízlésünk szerint sajttal vagy magokkal szórjuk, majd meleg helyen kelesztjük (akár 40 fokra kapcsolt sütőben is lehet).

Előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Jó szórakozást az elkészítéséhez és jó étvágyat hozzá!