Tűzdelt-Töltött krumplim

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 db nagy krumpli
  • 4 szelet húsos szalonna ( vékony )
  • 3 fej lila hagyma
  • 15 dkg kolbászkarika vagy sonka ( ízlés szerint )
  • 15 dkg trappista sajt
  • Só, bors, étolaj

Elkészítése:

A közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk.

Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.

A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt normál tepsire rakjuk.

Egy ecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.

A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb. 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.

A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat még tíz percre visszatoljuk a sütőbe.

Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.

Tipp: