Sonkás kelbatyuk, joghurtos kelcsíkokkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 12 db kelkáposztalevél
  • 40 dkg darált hús vegyesen (marha-sertés)
  • 1 szálsárgarépa
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 tojás
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 4 ek olívaolaj
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint

A körethez:

  • 20 dkg kimért görög joghurt
  • 1 ek vaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csipet só és bors

Elkészítése:

A káposztaleveleket megmossuk, és forrásban lévő vízben pár percig blansírozzuk.

A sonkát apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és a kimagozott paprikával együtt apró kockára vágjuk. A póréhagyma fehér részét szintén apróra vágjuk.

Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat. A sonkát, a répát, hagymát, paprikát kicsit megpirítjuk benne. Picit sózzuk, de a sonka miatt, ez elhagyható, borsozzuk, petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

Ha kihűlt, a tojást is hozzáadjuk, és a darált hússal összedolgozzuk. Ha lágy lenne, még morzsát is keverhetünk bele.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A káposztalevelek vastag nyelét éles késsel kivágjuk. Két levelet egymással szembe állítva összeillesztünk úg, hogy takarják egymást, majd megtöltjük egy kis gombóc hússal.

A csúcsát óvatosan megtekerjük  és zsineggel összekötjük, majd megolajozott tepsibe állítjuk őket. Amikor a 6 batyu elkészült, meglocsoljuk a maradék olajjal, mindegyikre helyezünk 1 szalonnacsíkot, amit előtte beirdaltunk.

Sütőben 20-25 percig 160, majd 190 C-fokon sütjük alsó-felső sütésen.

Én joghurtos kelcsíkokkal tálaltam, formákba öntve. Szalonnával díszítettem.

A kelkáposzta maradék levelét felcsíkoztam,vajat vajat hevítettem serpenyőben, rátettem a zúzott fokhagymát, kicsit pirítottam, azután a káposzta csíkokat sóztam,borsoztam, majd közepesen kész állapotban hozzákevertem a görög joghurtot. Ezután formákba tettem.

Tipp:

A kelkáposzta gazdag kalciumban,magnéziumban,c,-K- és B6-vitaminban. Amire nagy szükségünk van, ráadásul koleszterincsökkentő,antioxidánsokban gazdag.variálhatósága végteleül sokoldalú.Nagyon ízletes,szeretjük.Saját receptem,mert mindíg van új ötletem mindenre.