Túrós derelye

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 főtt, áttört burgonya
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg cukor
  • 1 dkg fahéj
  • pici só

Töltelék:

  • 30 dkg áttört túró
  • 10 dkg vaníliás porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 ek búzadara
  • pici só

Öntet:

  • egy pohár tejföl
  • cukor ízlés szerint

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból közepes keménységű tésztát gyúrunk.

Az elkészült tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd a tészta egyik felére egymástól egyelő távolságra, teáskanállal túrót teszünk (a töltelék hozzávalóit alaposan összetörjük villával). A túró közötti területet lekenjük tojásfehérjével, majd ráhajtjuk a tésztát és a töltelék közötti részeket jól összenyomkodjuk. A derelyéket derelyevágóval szétvágjuk.

A derelyéket forrásban lévő vízben megfőzzük, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

A zsemlemorzsát kevés zsíron vagy olajon szép barnára pirítjuk. A tejfölt és a cukrot kikeverjük, majd a derelyékkel tálaljuk.