Vajas pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15-20 dkg szendvicsvaj vagy 25 dkg margarin
  • 5 dkg friss élesztő (+ kis cukros tej /kb 0,5 dl/, amiben felfut)
  • 1 egész tojás
  • 3-4 kávéskanál só

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, kissé cukros tejben felfuttatjuk és a hozzávalókkal összeállítjuk a tésztát. 2-3 órára hűtőbe tesszük, közben néhányszor kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk, összehajtogatjuk (ettől szép leveles lesz).

Végül 2 ujjnyi vastagra elnyújtjuk, a tetejét beirdaljuk és kb. 4-5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét kis tejföllel megkenjük (ettől szép piros lesz), forró sütőbe toljuk, a hőmérsékletet mérsékeljük, készre sütjük.

A tetejét meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, darabolt mandulával vagy akár kis sajttal is.