Sajtos rúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
270 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg zsír
  • kb 30 dkg (trappista) sajt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • kb 2 dl tejföl
  • 1 ek só

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk egy tálba, a vajat, a zsírt, a sót, egy egész tojást és egy tojás sárgáját összemorzsoljuk.

Az élesztőt belemorzsoljuk egy kevés tejfölbe, majd azt is hozzáadjuk a tésztához /nem kell keleszteni az élesztőt/.

Végül 15 dkg sajtot reszelünk bele és annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

Pár órára betesszük a hűtőbe tesszük a tésztát /3-4 óra elég/. Mielőtt lisztezett deszkán kinyújtjuk, gyúrjuk át az egészet.

Kb 1 cm vastagságúra nyújtsuk, megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot és derelyevágóval feldaraboljuk.

Előmelegített sütőben, sütőtől függően 170-180 fokon szép pirosra sütjük.