Medvehagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • Kb. 70 dkg liszt
  • ízlés szerint só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 2 tojás
  • kevés langyos víz
  • 2 dl kefir
  • 1 nagy csokor friss, vagy fagyasztott medvehagyma
  • 1 ek zsír, vagy margarin

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben.

Egy mély tálban összekeverjük a lisztet, 1 tojást, a sót, a kefirt és az élesztős tejet. Ha túl kemény lenne a tészta, adunk hozzá egy kevés langyos vizet. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott medvehagyma 3/4 részét és így egy lágy tésztát kapunk, amit dagasztunk, majd langyos helyen 20 percig kelesztünk.

Miután megkelt sodrófával 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Hagyjunk közöttük helyet, mert sülés közben megnőnek.

A maradék tojást és a maradék medvehagymát összekeverjük és megkenjük vele a pogácsák tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

Tipp:

Én szoktam bele még tenni reszelt sajtot és még tejfölt is a kefir mellé. Fagyasztott, apróra vágott medvehagymából is kitűnő!