Gyros házilag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Pitához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dl langyos víz

Húshoz:

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 dl olaj
  • gyros fűszer

Saláta:

  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • + ha még szeretnél valamit hozzáadni
  • 2-3 dl joghurt/kefir
  • 1 ek olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • saláta

Elkészítése:

A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben a többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és begyúrjuk a tésztát. Letakarva kb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és gömbökké formáljuk a tésztákat. A tepsit amiben a pitákat szeretnénk sütni, tegyük be a sütőbe, majd a sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokon.

A gombócokat egyenként nyújtsuk kb 0,5 cm vastag körökké. A felforrósított tepsibe annyi tésztát teszünk ami elfér, ügyelve arra, hogy sülés közben még majd nőnek és nehogy összeérjenek. Kb 1,5 perc sütés után a tészták felpuffadnak, ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Az elkészült pitákat ne tegyük egymásra, mert összenyomják egymást.

A csirkemellet felvágjuk, hozzáadjuk a fűszert és az olajat, majd egy serpenyőbe öntve puhára pároljuk és elfőzzük róla a levet.

A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk. A joghurtot kikeverjük a sóval és adunk hozzá zúzott fokhagymát, majd a zöldségekre öntjük és összeforgatjuk.

A piták széléből levágunk egy részt, majd töltünk bele a húsból és a salátából is.