Tojásfasírt kakas alakú krumplipürével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tojásfasírt:

  • 10 tojás
  • 4 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • 6 ek zsemlemorzsa
  • 2 zsemle
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl tejföl

Kakashoz:

  • 1 közepes piros kaliforniai paprika
  • 1 csöves kukorica
  • 1 fekete olajbogyó

Elkészítése:

A fasírthoz a tojásokat felütjük, sót adunk hozzá és olajon megsütjük. A zsemléket beáztatjuk vízbe, majd kinyomkodjuk és a sült tojáshoz adjuk, majd 3 ek zsemlemorzsát és fűszerpaprikát adunk hozzá és jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk a masszából, melyeket a maradék zsemlemorzsában meghempergetünk és forró olajban kisütünk.

A püréhez a krumplit meghámozzuk, felvágjuk és sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet és áttörjük. Ízlés szerint adunk hozzá tejfölt, sót és jó alaposan kikeverjük.

Tálaláskor a tányérra halmozunk a püréből, kakas alakúra formázzuk és a paprikából elkészítjük a csőrét és a taraját. Olajbogyószelet lesz a szeme, melynek a közepébe teszünk egy szem kukoricát és a csőre elé is. A kakas mellét teszünk pár fasírtot.