Citrom

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom héja

Töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja

Bevonáshoz:

  • 1,5 dl tej
  • 2 kávéskanál sárga ételfesték
  • 1 kávéskanál zöld ételfesték

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedogozzuk, majd egy órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a diót és összekeverjük. Ha túl sűrű lenne adjunk még hozzá tejet. Levesszük a tűzről és a cukrot, citromhéjat is hozzáadjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kb 1,5-2 mm vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik kör közepébe teszünk a töltelékből, majd a széleket a töltelékre hajtjuk és eligazítjuk úgy, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sütiket és 200 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd.

1 dl tejbe belekeverjük a sárga ételfestéket, majd a maradékba pedig a zöldet. Amikor kihűltek a sütik egyesével lefestjük őket sárágával, majd a végeit a zöldre festett tejbe mártjuk és hagyjuk megszáradni.