Szalonnás-paradicsomos kenyérlepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 2 tk só

Feltéthez:

  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg sajt
  • 3-4 szál újhagyma

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és kicsit átkavarjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős vizet (nem szükséges futtatni). Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A szalonnát csíkokra vágjuk és zsírjára pirítjuk, abból kivesszük és félretesszük.

A paradicsomot megmossuk és félkarikára vágjuk. A tejfölt egy tálkába öntjük, sózzuk, borsozzuk és belezúzzuk a megtisztított fokhagymát. Egy nagyobb tepsit (30*38 cm) kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, a tepsi méretére nyújtjuk és a sodrófára feltekerve szépen a sütőpapírra fektetjük. Egy villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 5 perc alatt hőlégkeveréssel elősütjük. A sütőből kivéve lekenjük a tejföllel, ráfektetjük a paradicsom fél karikákat, ráreszeljük a sajtot, megszórjuk a szalonna csíkokkal.

A sütőbe visszatéve még további 25 percet sütjük. Addig az újhagymákat megtisztítjuk és felkarikázzuk, a megsült lepényszeletekre szórjuk. 12 szelet lett ebből az adagból.