Tejfölös sárgaborsó leves kaporral, sonkával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g sárgaborsó
  • sonka (amennyi épp van, de lehet bele tenni húsosabb szalonnát vagy kolbászt is :) )
  • ételízesítő
  • egy kisebb hagyma
  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • kapor
  • tejföl
  • bors
  • víz és/vagy sonka főzőlé, ha van készleten

Elkészítése:

A sárgaborsót legalább egy órára beáztatjuk, majd megmossuk és kiválogatjuk.

Feltesszük annyi vízben (vagy sonka főzőlében) főni, hogy bőven ellepje. Amikor félkész a borsó, belekockázzuk a sonkát (ha nem előfőzött sonkát teszünk bele, akkor a borsóval együtt tegyük fel). Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük az ételízesítőt is.

A rántáshoz a hagymát lereszeljük, vagy apróra vágjuk. A lisztből, az olajból és a hozzáadott hagymából könnyed rántást készítünk. Amikor már aranybarna, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Összekeverjük a sárgaborsóval, majd tovább főzzük.

Amikor már majdnem kész, kaporral ízesítjük, majd hozzáadunk egy kis tejfölt. Pár perc után elzárjuk és melegen tálaljuk.