Túrós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek búzadara
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejet, a darabolt vajat, a kristálycukrot, valamint a vaníliás cukrot addig melegítjük, amíg a cukor és a vaj felolvad. Ezt követően langyosra hűtjük, majd beleütjük a tojás sárgákat és belekeverjük az élesztőt is. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belereszeljük a citrom héjat, hozzáadjuk a sót, illetve a tejes keveréket. Alaposan kidagasztjuk és a duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük, jó krémesre.

A tésztát két cipóra osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta közepére halmozzuk egy sávban a töltelék felét. A tészta mindkét oldalát bevagdossuk, úgy két cm-nyi távolságra. A tetejéről indulva a töltelékre hajtunk egy csíkot jobbról, majd balról is. Így haladunk lefele és takarjuk be a kalácsot. A másiknál is így járunk el.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kalácsokat, majd fél órát kelesztjük.

Felvet tojással lekenjük a rudakat és 200 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.