Epres- habos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
22 cm-es tortakarikához
Piskótához:

  • 8 tojás
  • 6 ek liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 8 ek kristálycukor
  • csipet só

Tejszínes töltelékhez:

  • 500 ml növényi alapú habtejszín
  • 2 ek eper szörp (színezi a habot) vagy pár csepp piros ételfesték
  • 2-3 ek eperdzsem

Gyümölcs zseléhez:

  • 300 g eper meg mér pár szem a díszítéshez
  • ízlés szerint cukor
  • zselatin

Elkészítése:

Eperszezon elején járunk, ilyenkor még sajna, javarészt nem a szabadföldi, zamatos példányokkal találkozunk.
Sebaj, amikor már szemünket is jóllakattuk, sűrű villacsapások közepette ürültek le a tányérkák így ” import eprestől ” is.
Igaz, ez a fotó még tavalyi, de egy kedves ismerős rábukkant a blogon
és kérte írjam le hozzá a receptjét is … jogos :D

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tortakarika alját sütőpapírral béleljük, oldalát zsiradékkal kenjük. A lisztet és kakaóport egy tálba szitáljuk, majd félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor 1/3-ad részével kihabosítjuk, majd a fehérjét, csipet só és a maradék cukor társaságában félkemény habbá verjük. A két massza állaga, közel azonosnak kell legyen, majd a fehér részt a sárgával összekeverjük és apránként adagolva a lisztes-kakaós tömeget is óvatosan beleforgatjuk, folytonos keverés mellett.

Az egyik tortakarikába úgy 3-4 evőkanálnyit elkenünk a masszából, a többit pedig a másik tortakarikába simítjuk, úgy, hogy a szélét kissé a perem felé felhúzzuk. Igen a közepe homorú legyen! Így bebiztosítjuk az egyenes piskóta felszínét. A vékony tésztát forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük. A másik felét kb 20-25 perc alatt kisütjük (ujjunkkal megnyomva, rugalmas tapintatú, akkor jó). Lisztezett sütőpapírra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni, majd 2 lapba vágjuk.

Az alsó lapot vékonyan lekenjük dzsemmel, majd a habbá vert tejszínből simítunk rá egy adaggal, a félretett eper szemből vágunk rá néhány szeletnyit és újból tejszínnel borítjuk. Következik a piskóta másik fele és a leturmixolt eperből és zselatinból főzött gyümölcs zselé (ahány ml a gyümölcspép, annyi csapott teáskanálnyi zselatin porral számoltam). A vékony piskótát 8 cikkre vágjuk és beborítjuk vele a zselét.

A megmaradt habtejszínhez piros szörpöt keverünk, vagy pár cseppnyi ételfestéket, amit összekeverve habzsákba töltünk és csillag csöves idommal habrózsákat formázunk a torta oldalára. A tetejét porcukorral hintjük és eper szeletekkel díszítjük közvetlen tálalás előtt.
Kötényeket felkötni! Habverő bekapcs :D