Töltött pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 50 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 kk só

Töltelék:

  • 2 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tartármártás vagy majonéz
  • 25 dkg reszelt, füstölt sajt
  • kevés só
  • bors ízlés szerint
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma

Kenés:

  • tojás

Elkészítése:

A tejbe belekeverjük a cukrot, meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalóját egy tálba mérjük, hozzáadjuk az élesztőt és alaposan összegyúrjuk. Letakarva kb 1 órán át kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagra a tésztát és közepes szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire, egymástól kicsit messzebb, tesszük a pogácsákat, majd további 20 percig kelesztjük. Felvert tojással lekenjük a tetejét, esetleg szórhatunk minden másodikra szezámmagot. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 13-15 percig sütjük.

Amíg kihűlnek a pogácsák elkészítjük a tölteléket. A tejben felfőzzük a lisztet kevés sóval. ha kihűlt hozzáadjuk a mártást vagy majonézt, sajtot és kevés borsot. Ketté osztom a masszát és az egyik felébe belekeverjük a zúzott fokhagymát.

Minden pogácsát kettévágunk és megtöltjük a krémmel.