Gyümölcsös kosarkák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 1 cs vaníliás puding
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 15 dkg teavaj
  • 13 dkg kristálycukor

Tetejére:

  • gyümölcs ízlés szerint (nálam ez most eper, mandarin kompót és kivi volt)
  • Tetejére:
  • zselatin ( én most 5 g citromos zselatinport használtam.

Elkészítése:

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, cukorral, tojássárgákkal és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg a formákat kivajazzuk és lisztezzük.

A tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és akkora formával kiszúrjuk, amivel kényelmesen ki tudjuk bélelni a formákat. A szélüket megkenjük tojásfehérjével és tepsire sorakoztatjuk a formákat. 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt szép világosra sütjük, majd a formákból kiborítva hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejben felfőzzük a pudingport, majd miután elzártuk a gázt hozzáadjuk a cukrot is. Ha langyosra hűlt kihabosítjuk a vajjal, majd habzsákba töltjük és megtöltjük a kosárkákat a krémmel.

A kompótokat lecsöpögtetjük, vagy ha friss gyümölcsöt használunk akkor megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd a krémre rakunk a gyümölcsökből. A zselatint elkészítjük a leírásnak megfelelően, majd rákanalazzuk a gyümölcsökre.