Áfonyás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Omlós tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 0,5 dkg sütőpor
  • 1 negyed citrom héja
  • 1 cs vaníliás cukor

Az öntethez:

  • 200 g friss vagy fagyasztott áfonya
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 4-5 ek kristálycukor
  • 1 ek porcukor

Elkészítés:

Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől (igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!)

Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb 4 mm vékonyra. Egy kör alakú tepsit, vagy pite formát vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük. A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk az áfonyával. Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek az öntetet, utána cukrozhatunk még).

Előmelegített sütőben készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle bebarnul és az öntet zselés masszává alakul). Ha kész, hideg vaníliaöntettel tálaljuk.