Medvehagymás, fűszeres kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 tasak instant élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kiskanál só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek olaj
  • 1 mk kristálycukor

Töltelék:

  • 6 levél medvehagyma
  • 1 púpozott ek édesnemes paprika
  • 1 csapott tk őrölt fekete bors

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Tetejére:

  • 2 ek szezámmag

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit kidagasztjuk géppel vagy kézzel, majd 1 órát letakarva meleg helyen kelesztjük.

Ezután három egyenlő részre osztjuk, lisztezett gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, majd a felaprított medvehagymával, sóval meghintjük, majd szorosan feltekerjük. A másik két rudat ugyanígy készítjük el, csak az egyiket a pirospaprikával, a másikat a borssal hintjük meg, kenés és sózás után. A rudakat hármas fonással egymásba fonjuk és sütőpapíros tepsire rakjuk.

Jól kikevert tojás sárgával lekenjük és megszórjuk szezámaggal. 35-40 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 165 fokon 30 percig sütjük.

Tipp:

Igazi különlegesség. Húsvétra sonkával is kiválóan fogyasztható.