Meggyes, túros szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 200 cukor
  • 1 tojás
  • 200 g margarin

Töltelék:

  • 2 nagy üveg meggybefőtt
  • 1 fahéjrúd
  • 2 szegfűszeg
  • 4 púpos ek étkezési keményítő
  • 500 g túró
  • 120 g cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 8-10 fehér zselatinlap
  • 2-4 cl mandulalikőr
  • 600 ml habtejszín
  • 2 cs vaníliás cukor
  • étcsoki és meggy a díszítéshez

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, majd becsomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket. A befőtteket lecsepegtetjük, a levét pedig felfogjuk. A levet felforraljuk a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd a fűszereket kivesszük, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés meggylével, majd hozzáadjuk a többihez és besűrítjük. A meggyet belekeverve hűlni hagyjuk. A túrót alaposan kikeverjük a cukorral, citromlével és a citromhéjjal. A zselatint feloldjuk fél dl vízben, majd óvatosan a túróhoz adjuk. Ízlés szerint likőrrel dúsíthatjuk. A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral, keveset félreteszünk a díszítéshez, majd a többit hozzáadjuk a túróhoz.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kivesszük a tűtőből, majd jól belisztezett deszkán kinyújtjuk egy 38*48 cm-es nagyságú téglalappá. Kizsírozott tepsibe belesimítjuk a lapot, majd több helyen is megszurkáljuk villával. Kb 20 percig sütjük.

A lapot megkenjük a meggyes töltelékkel, a szélén szabadon hagyva 1 cm-es sávot. Erre simítjuk a túrós krémet, majd pár órára hűtőbe tesszük.

A csokit felolvasztjuk, a süti tetejére csorgatjuk, majd a tejszínt nyomózsákba töltjük és habrózsákat nyomunk a süti tetejére, melyekre 1-1 szem meggyet teszünk.

Tipp:

Mivelhogy ez egy linzer alap, érdemes legalább 1-2 nappal hamarabb elkészíteni mielőtt tálalnák a sütit. A díszítésnél amint látszik nem bajlódtam a tejszínes pöttyökkel, így is mutatós,és ami a lényeg nagyon finom. Megéri megcsinálni.