Diós-fügelekváros keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 dkg dióliszt
  • 20 dkg sima vagy rétes liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 2 tk sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csapott ek fügelekvár, de készíthetjük másmilyen lekvárral is

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk, majd kb 30 percre fagyasztóba tesszük.

Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben kb 10-15 perc alatt, kb 170 fokon készre sütjük. Ez is sütőfüggő, figyeljük, ne égjen meg! Miután két adag sült a másodiknál még melegebb a sütő, így hamarabb elkészülhet!

Melegen szitáljunk rá porcukrot és tegyük jól záródó dobozba.

Tipp:

A diólisztből készült sütemény hiába vesz fel több folyadékot, formázásra szánt változata kicsit lágyabbak bizonyulnak, ezért is fontos az előtte történő hűtés, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.
Miután a sütőben megszilárdult, minden oké lesz!
Az íze olyan, mint a teljes kiőrlésű liszté.
Szépen csomagolva, gasztro ajándékként is kedveskedhetünk a különleges süteményünkkel!