DNK, avagy dagasztás nélküli kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 2 kk só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dl langyos víz

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt belemorzsoljuk, majd ráöntjük a langyos vizet. Egy fakanállal alaposan összeforgatjuk. Lefedve, a konyhapulton 12 órát hagyjuk pihenni.

Ezután lisztes kézzel elkezdjük az edényben átforgatni, közben az edény falát is meghintjük liszttel. Hagyjuk további 30 percet kelni.

Addig előmelegítjük a sütőt 250 fokra (nálam ez a maximum) benne a sütésre előkészített jénaival együtt. Ha letelt a fél óra és a sütő elérte a hőfokot, a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, meghintjük liszttel és belefordítjuk a tésztát. Ráfordítjuk a jénai tetejét.

A sütőbe helyezve 10 percet sütjük alul-felül sütéssel a maximum hőfokon, majd csökkentjük 200 fokra a hőmérsékletet.
Amikor betesszük a kenyeret a sütőbe, egy vízzel teli tálkát is helyezünk a sütő aljába. 35 perc után eltávolítjuk a jénai fedelét és további 15 percet még sütjük.

Legvégül óvatosan kiemeljük a kenyeret a tálból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.