Vasi pecsenye

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Pecsenyéhez:

  • 4 nagyobb szelet sertéskaraj
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 nagy csipet só
  • 2 csipet bors
  • 2 dl tej
  • 4 púpos ek liszt
  • 1 ek +1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 dl olaj

Salátához:

  • 3 közepes paradicsom
  • 1 kisebb kígyóuborka fele
  • 1 szál újhagyma a zsenge zöldjével együtt
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 1 nagy csipet só

Körethez:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 2 ek olaj
  • 1 nagy csipet só

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított husikat kicsit kiklopfoljuk és bedörzsöljük a lezúzott fokhagymával. Meghintjük kevés sóval és borssal.

Egy tálkába rakjuk mindet és felöntjük annyi tejjel, hogy épp ellepje. Pár órát pihentetjük, de még jobb, ha egy éjszakát pácolódik.

A salátához minden zöldséget megtisztítunk, az újhagymát karikára, a paradicsomot, az uborkát és a lila hagymát pedig apróbb kockára vágjuk. Meghintjük sóval és jól összeforgatjuk. A megtisztított krumplikat közepes kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemlevéllel és meglocsoljuk egy kevés olajjal, ízlés szerint még sózhatjuk is kicsit. Melegen tartjuk, míg a hús elkészül.

A pácolt husikat kiemeljük a tejből, lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Egy tálkába kanalazzuk a lisztet és 1 ek paprikát, jól összeforgatjuk. Egy magasabb falú serpenyőben annyi olajat forrósítunk, hogy a szeleteket ne lepje el.

A husikat először megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a forró olajban közepes lángon kb. 10 perc alatt mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Ha kiemeltük az olajból, finoman megszórjuk kevés őrölt paprikával. (Ez akár el is hagyható, de ettől szép piros színt kap.)

Melegen, a krumplival és a friss salátával kínáljuk.