Juhtúrós óriás csigák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
8 nagy csigához:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 kk cukor
  • só ízlés szerint
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 10 dkg juhtúró

Tetejére:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

Kelt tésztából készült a szombati reggelink.  Illatos, omlós, letekerős, pikánsan érett, juhtúrós-vajas “csiguszokkal”.
Gyümölcs teát kortyoltunk hozzá, hmmm, kiadósra sikeredett :D

Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tojást, az olvasztott vajat és a juhtúrót is beleadagoljuk, majd gyúródeszkán alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsit sütőpapírral béleljük.

A szépen meghízott tésztánkat kézzel kilapogatjuk egy nagyobb téglalap alakra, olvasztott vajjal kenjük és rövidebb oldalától felgöngyöljük. 3 ujjnyi vastag csigákat vágunk (nálam 8 db jól megtermett csiga sikeredett ebből az adagból), amit a sütőpapírozott tepsibe fektetünk egymás mellé.

Felvert tojással megkenjük és a forró sütőbe tolva, 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kedvünk szerint szórhatjuk magokkal vagy akár sajttal is.

Az általam készített natúr változatban hagytam érvényesülni a juhtúró markáns ízét.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!