Mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej

Lapok kenéséhez:

  • 10 ml rumaroma
  • 0,5 dl víz

Krém:

  • 5 dl tej
  • 7 evőkanál gríz
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg dió
  • 50 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejet adjunk hozzá, hogy könnyen formázható, az edény falától elváló tésztát kapjunk. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Sütőpapíron a tésztákat egyenként egy 25*35 cm-es lappá nyújtjuk, majd tepsi hátulján 190 fokon 10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, mert hamar megsül! Ha a lapok kihűltek akkor a vízzel hígított rumaromával lekenjük.

A krémhez a tejben felfőzzük a grízt. Amint kihűlt hozzáadjuk a cukrot és a vajat, majd kihabosítjuk.

Letesszük a legalsó lapot, megkenjük a grízes krémmel, ráteszünk egy lapot, lekvárral megkenjük, teszünk rá ismét egy lapot, ismét lekvárral megkenjük, majd a negyedik lapot tesszük rá, krémmel megkenjük, végül befedjük a maradék lappal és vékonyan megkenjük a tetejét krémmel és megszórjuk dióval.

A süteményt másnap szeleteljük.

Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept