Medvehagymás-sajtos zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 szál)
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg trappista sajt
  • 2 tk só
  • 2,7 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 7-8 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A megtisztított, lecsöpögtetett medvehagyma leveleit apróra vágjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, a medvehagymát és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben, majd a liszthez adjuk a tojás sárgájával, a margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk. Egyenként zsemléket formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, a szélétől elkezdjük a közepébe nyomni a tésztát és végül fejjel lefelé fordítva sütőpapíros tepsibe fektetjük távolabb egymástól, mert még nőni fognak.

Hagyjuk 20 percet kelni, míg bemelegszik a sütő. Egy egész tojást felverünk, lekenjük a zsemléket, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 20 perc alatt barnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A készítés lépései képekben megtekinthetők a blogon.