Hozzávalók:
Tésztához:
Tetejére:
Elkészítése:
A megtisztított, lecsöpögtetett medvehagyma leveleit apróra vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, a medvehagymát és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben, majd a liszthez adjuk a tojás sárgájával, a margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk. Egyenként zsemléket formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, a szélétől elkezdjük a közepébe nyomni a tésztát és végül fejjel lefelé fordítva sütőpapíros tepsibe fektetjük távolabb egymástól, mert még nőni fognak.
Hagyjuk 20 percet kelni, míg bemelegszik a sütő. Egy egész tojást felverünk, lekenjük a zsemléket, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 20 perc alatt barnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A készítés lépései képekben megtekinthetők a blogon.