Epres puncstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A vastagabb piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1 cs sütőpor

A vékonyabb piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 ek liszt
  • 3 ek cukor
  • fél cs sütőpor

A sziruphoz:

  • 30 dkg eperlekvár
  • 2 ek rum aroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg aszalt eper apróra vágva

A mázhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • fél cs főzés nélküli puncs pudingpor
  • 1 ek tej

Egyéb:

  • eperlekvár
  • 2 dl habtejszín
  • színes szórócukor

Elkészítése:

A piskótákat a szokásos módon elkészítjük és 26 cm átmérőjű tortakarikában megsütjük a két tortalapot. A vastagabb piskótának kivájjuk, kicsipkedjük a közepét óvatosan úgy, hogy kb 2 cm vastagságú piskóta maradjon a lap alján és oldalán, majd kikenjük eperlekvárral a belsejét.

A sziruphoz felforrósítjuk a lekvárt. A tűzről levéve belekeverjük az aromát, az apróra vágott aszalt epret és belereszeljük a narancshéjat. Ebbe a szirupba forgatjuk a kivájt piskóta darabokat, majd betöltjük a lap közepébe. A vékonyabb piskótalapot megkenjük eperlekvárral, és befedjük vele a megtöltött tortát.

A mázhoz a vajat, a porcukrot, a tejet és a főzés nélküli puncs pudingport gőz felett addig keverjük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Még melegen a tészta tetejére simítjuk.

A tortánkat tejszínhabbal színes cukorral dekoráljuk.