Kapros-túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 60 dkg szitált liszt
  • 7 dkg vaj olvasztva
  • 4 ek porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • csipetnyi só

Töltelékhez:

  • 6 ek cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 4 ek búzadara
  • fél kg túró
  • 1 csokor kapor

Elkészítése:

Langyosítsuk meg a tejet, 1 dl-t vegyünk ki belőle és szórjuk bele az 1 kk kristálycukrot illetve az élesztőt. 15 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet (átszitálva) tálba tesszük. Közepére öntjük a tejes élesztőt, az olvasztott vajat, porcukrot a tojássárgáját végül a sót. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. 45-50 percig letakarva pihentetjük.

Eközben előkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük beletesszük a tojássárgáját a búzadarát, tejfölt és cukrot, majd összekeverjük. A megmaradt 4 db tojás fehérjéből kemény habot verünk, ezt óvatosan belekeverjük a túrókrémhez, végül megszórjuk kaporral.

Lisztezett deszkán a tésztát nyújtsuk ki (lapítsuk el). Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, erre helyezzük a tésztát.

A túrót elsimítjuk a tetején majd az egészet előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük.